Quim Alfonso, Mataró

Entrevistem a Quim Alfonso, president de la colla castellera Capgrossos de Mataró

Quim Alfonso, president de Capgrossos de Mataró
Foto: Kris Ubach

On estem, Quim?

Això és el local dels Capgrossos de Mataró, la primera colla castellera del Maresme, nascuda el 1996. Aquí és on nosaltres passem la nostra vida castellera; per una banda, és el lloc on assagem (l'espai està construït ad hoc per a fer-hi castells, amb sostres alts, xarxa protectora i terra atenuant) i per altra és l'indret on fem la major part de la vida social.

Per algú que no conegui com funciona el món casteller, què són els castells?

Els castells tenen dos vessants. El primer, que és la que veu tothom quan va a plaça o quan mira la televisió, que són les estructures humanes que et deixen bocabadat i que provoquen tantes emocions. Però aquesta només és la part visible. El vessant important del món casteller és el que no es veu, que són els valors dels castells -fet pel qual la UNESCO va considerar-los Patrimoni Immaterial de la Humanitat- perquè els castells són el paradigma del treball en equip, de la solidaritat, de la integració, del tothom hi és benvingut, del tothom és igual, del respecte per la diferència, del no preguntar per què vens, ni d'on vens, ni per què ho fas.

Tothom pot fer castells?

Tothom, absolutament tothom, no hi ha cap barrera. A les posicions dels castells hi calen persones altes, baixes, grasses, primes... de tota mena.

Nosaltres assagem aquí cada dimarts i cada divendres des del mes de febrer fins al mes de novembre des de quarts de 20 h fins a les 23 h. Quan algú nou arriba, és atès per l'equip de nouvinguts que és un grup de persones que explica com és un castell i com participar-hi. Expliquem quines posicions es poden fer dins el castell o en cas de tenir alguna limitació física o de salut, quines altres tasques es poden dur a terme com per exemple tocar el tabal o la gralla, fer fotos, guardar bosses o repartir aigua entre altres coses. Tothom és benvingut tingui l'edat que tingui i aquí la gent sempre se sent molt acollida.

Al Maresme, si volem veure castells a plaça, on hem d'anar?

La diada castellera per excel·lència és la diada de Santes per la Festa Major de Mataró. Tothom del Maresme hauria de veure-la un cop a la vida perquè és una actuació molt important i venen dues colles que són molt potents. Altres diades a Mataró són la de Sant Jordi, la del nostre Aniversari que es fa al juny, i la de la Mariona Galindo, que és al novembre a més d'algunes actuacions petites als barris. Altres diades importants que es fan al Maresme són la de Sant Joan a Vilassar de Mar o la de la festa major de Premià de Mar entre altres.

Castellers. Foto de Julià Rocha Pujol
Castellers. Foto de Julià Rocha Pujol
Port de Mataró. Foto JM Arenaza
Port de Mataró. Foto de JM Arenaza

Què més podem fer a Mataró?

Necessitaries 365 dies per fer-ho tot. A qui li agradi l'arquitectura pot triar entre premodernisme, modernisme, neoclàssic, barroc... Aquí va néixer Puig i Cadafalch, que va ser arquitecte municipal i que entre altres coses va fer a Mataró la Casa Coll i Regàs i el mercat El Rengle a la plaça Gran. Molt a prop està la basílica de Santa Maria, amb una façana neoclàssica preciosa i que a dins té el conjunt barroc dels Dolors, l'obra pictòrica d'Antoni Viladomat que és conegut arreu del món.

I bé, a Mataró també conservem la primera obra feta per l'Antoni Gaudí, la Nau Gaudí, que formava part d'una fàbrica tèxtil i que avui és la seu del Museu d'Art Contemporani de Mataró i que acull la Col·lecció Bassat.

I a part de l'arquitectura... tens restaurants de tota mena, tens opcions esportives de mar i de muntanya, tens festivitats al llarg de l'any, tens teatres i cinemes, tens llocs per anar a comprar...

Mataró té moltes curiositats... Explica'ns alguna.

Sí, el nucli antic de dins de muralles conserva per exemple el que en diem les xafarderes, que són unes gelosies de fusta a les finestres molt característiques d'aquí. Les xafarderes permeten airejar la casa quan fa calor, però a més a més, permeten mirar fora sense que et vegin a tu. I també hi ha les mitges-portes. Estan als carrers que miren cap al mar per on abans baixaven les rieres i els torrents. La gent tenien una porta partida en dos, precisament per protegir la casa quan baixava l'aigua.

I aquí què hem de menjar?

A Mataró demana el que vulguis de productes de proximitat, perquè tenim la zona agrícola de les Cinc Sénies que és un patrimoni del Maresme on treballen molts pagesos a qui hauríem de fer un homenatge. Un plat molt típic nostre és la sèpia amb pèsols; i de dolç cal tastar les típiques neules de Casa Graupera, les xocolates de l'Uñó, els gelats de la Granja Caralt o les orxates de la Verdú... per dir-ne algunes.


Imprescindibles de Mataró

  • Basílica de Santa Maria
  • Casa Coll i Regàs
  • Nau Gaudí
  • Platges de Mataró
  • Centre històric
Mercat del Rengle. Foto Judith Jarques
Mercat del Rengle. Foto de Judith Jarques